Hoe maak je compost?

Plaats reactie
buttermoes
Site Admin
Berichten: 11
Lid geworden op: 07-06-2015 11:34

Hoe maak je compost?

Bericht door buttermoes » 08-06-2015 22:55

Met composteren boots je de natuurlijke kringloop van planten na. Hierin onttrekt de plant voeding uit de bodem, sterft, rot en geeft de voedingstoffen weer terug aan de bodem. Omdat we in een moestuin plantenresten vaak verzamelen en opruimen, heeft het geen tijd om te rotten en zijn voedingsstoffen terug te geven. De grond verarmd hierdoor. Door de plantenresten te verzamelen en op een plek bij elkaar te bewaren, zal het materiaal alsnog gaan rotten. Omdat het bij elkaar ligt komt er hitte vrij van het rottingsproces waardoor dit nog sneller verloopt.

Door natuurlijk afval te verzamelen in een compostbak boots je de natuurlijke cyclus van plantresten na.
Eigenlijk komt het er op neer dat je in deze verzameling een gelijkmatige substantie probeert te krijgen en te behouden. Belangrijk hierbij is dat het afval wat je gebruikt een gelijkmatige verdeling is tussen groen en bruin afval. Over het algemeen kun je de stelregel gebruiken dat groen materiaal uit de tuin snel verteert en bruin materiaal langzaam. Bij al het materiaal geldt: hoe kleiner hoe beter en sneller composteerbaar.

Compost (in wording) zou niet moeten stinken. Wanneer de compost plakkerig is en stinkt, zit er waarschijnlijk te veel groen materiaal in de compost, door bruin materiaal toe te voegen krijg je de compost weer in balans. Wanneer de compost te nat is, kan het toevoegen van krantenpapier helpen.

Het composteringsproces duurt 6 tot 9 maanden, maar veel moestuiniers laten het het hele jaar liggen. Wanneer je net begint met composteren kan het langer duren, door �oude� compost te mengen in de nieuwe compost versnel je het proces. Laat je mest niet veel langer dan een jaar liggen, het is dan snel uitgerijpt en voedingsstoffen kunnen makkelijk wegspoelen.

Janneke Groot
Site Admin
Berichten: 13
Lid geworden op: 08-06-2015 21:35

Bericht door Janneke Groot » 09-06-2015 20:12

Koffieprut
Er wordt in de hele wereld, dus ook Nederland, heel veel koffieprut weggegooid. En dat terwijl het waardevol materiaal is.

Koffieprut is een uitstekende bodemverbeteraar, voor zowel de korte als de langere termijn. Als het 15 – 20 cm diep in de aarde wordt verwerkt heeft het direct een wezenlijke toegevoegde waarde als plantvoeding. De prut bevat dermate hoeveelheden magnesium, fosfor, kalium en koper, dat er op een positief effect op de plantgroei mag worden gerekend. Het niveau van de mineralen mangaan, kalk (calcium), ijzer, zink en chloride is heel erg laag, soms niet aanwezig. Deze essentiële mineralen moeten dus van elders komen.

Stikstof zorgt o.a. voor goede bladgroei.
Een kubieke meter koffieprut bevat ca. 5 kg stikstof, waarvan ca. 0,09% in direct beschikbare vorm. De rest is "opgesloten" in de organische stof en moet door micro-organismen voor de planten worden vrijgemaakt. Dus in die zin is koffieprut een langzame meststof.

Zuur
Koffieprut is met een pH van 6,2 licht zuur.
U kunt de koffieprut dus rustig op de composthoop gooien, maar ook direct in de tuin verwerken. Tot een verhouding van 25-35%.

En verder…. wat volkswijsheden

· Koffieprut in de tuin strooien weert katten. Wel telkens vernieuwen.
· Koffieprut in de tuin strooien hindert slakken. Wel telkens vernieuwen.
· Koffieprut is goed voor rozen (die houden van stikstof en kalium) en zou ervoor zorgen dat deze minder last van belagers hebben
· Koffieprut is goed voor heideplanten
· Wormen houden van koffieprut.
· Koffieprut is ook goed voor de composthoop vanwege het hoge koolstofgehalte en de stikstof (C:N = 25:1)
· Gebruik koffieprut niet in potplanten, daarvoor is het iets te zout.

PS: Theezakjes bevatten maar liefst 4% stikstof
Gardening is cheaper than therapy and you get tomatoes

Janneke Groot
Site Admin
Berichten: 13
Lid geworden op: 08-06-2015 21:35

Bericht door Janneke Groot » 09-06-2015 20:31

Keukenafval
Omdat de meeste keukenresten zeer gemakkelijk verteren doordat ze voedsel- en waterrijk zijn en weinig structuur hebben, vormen ze een groter risico voor verstikking. Keukenresten moeten daarom steeds gemengd worden met droger tuinafval.
Groenteresten
Allerlei groenteresten zoals aardappelschillen mits deze niet bepoederd zijn, peulen van erwten, bonen en zo verder, zijn bij uitstek geschikt voor de composthoop.
Fruitresten
De schillen, pitten en klokhuizen van inlands en exotisch fruit, maar ook van citrusvruchten zijn ook geschikt. Ook de droesem van uitgeperst fruit voor de bereiding van fruitsap, fruitwijn of jam komt in aanmerking. Let hierbij wel op! . . . dat grote hoeveelheden fruitresten, waar onvoldoende droog materiaal aan wordt toegevoegd, de fruitvliegjes zullen aantrekken.. . . dat de schillen van citrusvruchten schimmelwerende middelen bevatten. Om die reden worden deze dan ook door de tuinliefhebbers ver van de composthoop gehouden. Als u ze dan toch in uw composthoop krijt wilt, dan niet te veel!
Koffiedik en theezakjes
En dan ook nog met de papieren filterzakjes is een lekkernij voor uw compostworm Ook de theebladeren en het theezakje kunnen de composthoop op.
Eierschalen
Eierschalen dienen eerst te worden gekneusd, zodat deze in het compostvat beter zullen gaan verteren.

WEL composteerbaar
Aardappelschillen (ongepoederd), Bladeren, Doppen van noten, Eierschalen, Grasmaaisel, Groenteresten, Haagscheersel, Keukenrolpapier, Kleine hoeveelheden etensresten, Koffiedik met filter, Mest van GEEN vleesetende huisdieren, Onkruid, Resten van de groente- en siertuin, Schillen van citrus- of andere vruchten, Theezakjes en theebladeren, Versnipperd snoeihout, Verwelkte bloemen en kamerplanten, Zaagmeel en schaafkrullen van onbehandeld hout

NIET composteerbaar
AardeAs uit de kachel of open haard, Beenderen en dierlijk afval, Blik, Broodresten, Hondenpoep, Houtskool, Kattenbakvulling, Kolenresten, Kranten, Kunststof, Metalen, Mosselschelpen, Olie, Plastic, Sauzen, Stof (uit de stofzuiger), Timmerhout en grof ongesnipperd snoeihout, Vet, Visgraten, Wegwerpluiers, Papier, Papier van de keukenrol, een stuk krantenpapier of het papieren zakje waarin groenten en fruitresten werden verzameld verteren vrij snel, omdat deze voornamelijk uit cellulose bestaan, het hoofdbestanddeel van de meest organische stoffen .
Karton in uw composthoop of -vat is een uitstekende vervanger voor het geval als u niet over voldoende grof tuinafval beschikt. In stukken gescheurd brengt het karton structuur en lucht tussen het keukenafval. Tuinafval . Wil je in de herfst, tussen de struiken en vaste planten alle bladeren en takjes verwijderen (wat echter niet zo verstandig is) dan hark je jaarlijks een flinke hoop bij elkaar. Heel anders en veel natuurvriendelijker wordt het wanneer je de herfstbladeren tussen de heesters laat liggen en de verdorde vaste plantenstengels afknipt en ter plaatse als bodembedekker gebruikt. De bodem gaat dan bedekt en beschermd de winter in.
Brood Niet alle schimmels bevorderen het afbraakproces. Oud brood is een goede voedingsbodem voor ongewenste schimmels. Gelukkig zijn kippen, vogels en andere dieren er wel dol op, zodat u uw brood beter aan hen kunt voeren: ze zullen u er dankbaar voor zijn en de vogels zullen u verblijden met hun prachtige gezang!OnkruidenHiervoor enige uitleg. Onkruiden zijn vaak snel groeiende planten die veel organisch materiaal aanmaken. Daarboven bevatten ze naast voedsel, dat ze uit uw bodem hebben gesnoept, tal van stoffen en mineralen die zowel voor de afbraakorganismen, als voor de kwaliteit van de compost interessant zijn. Brandnetel is hiervan een goed bekend voorbeeld. Ze hebben een optimaal vochtgehalte en een goede structuur. Ze doen een intense broei in de composthoop ontstaan, zodat alle onkruidzaden en ziektekiemen vernietigd worden. Bij voorkeur wordt het onkruid voor de zaadvorming uitgetrokken en gecomposteerd. Gazonmaaisel Van alle groenresten is gazonmaaisel ongetwijfeld het minst geliefde. De wekelijkse productie is in veel tuinen zo hoog, dat de eigen composthoop voor de verwerking te klein is.
Haagscheersel Het is nu echt de tijd van het jaar om de haag te snoeien en een van de meest interessantste materialen voor de composthoop is ongetwijfeld vers haagscheersel. De jonge twijgjes bevatten naast allerlei voedingsstoffen - onder andere kalium, dat in andere materialen wel eens ontbreekt - ook de waardevolle lignine (houtstof), die aan de basis ligt van de humusvorming. De takjes zorgen ook voor een goede luchtdoorstroming in de hoop. De jonge, meestal eenjarige twijgen hebben een beperkte diameter, zodat je ze niet hoeft te versnipperen (hakselen). Enkel de langste takjes worden wat verkort, wat je het beste kan doen door een hoop takken in een kruiwagen te leggen en dan maar lukraak knippen met de heggenschaar. Alle haagsoorten komen hiervoor in aanmerking: - bladverliezers: liguster, berberis, haagbeuk, beuk, enz.- groenblijvers: laurierkers (paplaurier), hulst, enz.- coniferen: taxus, thuja, chamaecyparis, enz. De conifeer zal er echter veel langer over doen om te composteren en persoonlijk zou ik er niet te veel op doen. Het haagscheersel moet wel na het knippen van de haag aan de hoop worden toegevoegd om uitdroging te vermijden. Onverteerbare bladeren zijn een ideale bodembedekking. Door de bodem te bedekken met een dik pak bladeren te beschermen we deze tegen slagregen, uitdroging en vorst. Ontelbare bodemorganismen doen zich aan het verterend blad tegoed, verrijken en doorwoelen de bodem en trekken vogels en egels aan. Voor de composthoop komen alle soorten bladeren in aanmerking. Sommige bladeren verteren wat langzamer. Voorbeelden hiervan zijn de beuk, de eik en de notelaar
Mest van kleine huisdieren
Het is sterk aan te raden om mest van kleine huisdieren zoals een konijn of cavia, enz. Te composteren, alvorens het aan te wenden in de tuin. Mest is een stikstofrijk product. Wanneer je zelf huisdieren houdt, let er dan op om voldoende stro te gebruiken. Stro dat ook zonder mest gecomposteerd kan worden zorgt voor structuur in de hoop en brengt lignine aan. Het is precies het stro dat van stalmest een goede humusbron maakt. De voedingsstoffen blijven bij gecomposteerd mest beter beschikbaar voor de plant dan wanneer vers mest wordt gebruikt. -
Gardening is cheaper than therapy and you get tomatoes

Plaats reactie